Aangezien grenenhout in heel Europa voorkomt zal het duidelijk zijn dat de kwaliteit van het hout en het spintaandeel sterk afhankelijk is van het groeigebied. Hoe noordelijker en kouder, des te langzamer de groei en daardoor fijnjarig hout. Afhankelijk van de bodem geeft dat in de regel kwalitatief beter en harder hout. Grenen is harshoudend en de ervaring heeft geleerd dat het door veroudering harder wordt.

Grenen kent een lange historie, het wordt sinds mensenheugenis toegepast in ons land.
Momenteel is grenen na vuren in Nederland de meest gebruikte naaldhoutsoort.

Grenen wordt voor vele doeleinden gebruikt. Bepalend hierbij is de kwaliteit en het herkomstgebied van het hout. Tegenwoordig wordt het grenen grotendeels vanuit Scandinavië geïmporteerd als halffabrikaat en gesorteerd volgens bepaalde kwaliteitsklassen, in Nederland volgens de KVH2000.
In scandinavie is de naam voor grenen “furu” en is opvallend genoeg de naam voor vuren “gran”, wat natuurlijk voor verwarring kan zorgen. De juiste Nederlandse benaming is pijnboom, al wordt vaak de naam grove den gebruikt. Kenmerkend voor deze grove den is dat de takken in kransen  om de stam groeien. Gemiddeld wordt een boom ongeveer 35 meter hoog met een diameter van 30-60 cm.

De boom is recht en cilindrisch en takgroei geschiedt in kransvorm, mede daarom kent grenen grotere stukken kwastvrij hout. Daardoor is het hout aan de buitenkant van de stam, ook wel  sideboards genoemd, nagenoeg kwastvrij.

Vooral de mooie uitstraling van grenen gecombineerd met een gunstige prijs maakt grenen tot een aantrekkelijke houtsoort met een esthetische meerwaarde. Ons grenen komt uit de noordelijke streken, wat in de regel garant staat voor kwalitatief beter en fijnjariger hout dan grenen uit andere groeigebieden in Europa.

Samengevat de pluspunten van grenen:

  • Ruime beschikbaarheid van maten
  • Gunstige sterkte t.o.v. het gewicht
  • Fraai uiterlijk
  • Lager kwastaandeel dan bijvoorbeeld vuren
  • Goed te impregneren, m.n. het spinthout
  • Gunstige prijs-kwaliteitsverhouding

PEFC/FSC®
Het spreekt voor zich dat al het Scandinavische hout uit duurzaam beheerde bossen komt. Het merendeel is PEFC gecertificeerd, maar ook FSC® gecertificeerd hout is mogelijk. Wij, Houtimport Gras, zijn zowel PEFC als FSC® gecertificeerd.