Het herkomstgebied is Noord-Amerika. Douglas komt veel voor aan de westkust in de staat Oregon, overlopend naar British Colombia en Vancouver Island. Aldaar bekend als Douglas fir. Qua uitstraling vertoont het veel vergelijkingen met Siberisch lariks door de identieke kleurschakering. Oregon Pine stammen zijn echter regelmatig in grote diameters beschikbaar, het is fijnjarig en rechtdradig. Meest toegepaste kwaliteit in Europa is No. 2 Clear & Better (d.w.z. praktisch kwastvrij en gelimiteerd spint). Oregon Pine is voor veel toepassingen geschikt; naast een prachtige uitstraling aan de gevel of aan het plafond is het ook bijzonder geschikt voor zwaardere constructies.

Houtimport Gras levert uiteenlopend materiaal in Douglas. NE-Hout daarentegen levert Douglas tuinhout.

Douglas is een andere benaming voor in West Europa aangeplant Oregon Pine. T.o.v. de originele Canadese soort is Europees Douglas wat grover van structuur en zachter. Dit komt door de snellere groei.

Wij betrekken voornamelijk uit:

  • Midden-Europa, afmetingen zijn op aanvoer in bestek te leveren, waarbij moeiteloos zware maten in lange lengtes gezaagd kunnen worden. Omdat het hout niet snel blauw wordt, kan het gedurende het hele jaar worden gezaagd

Botanische naam: Pseudotsuga menziesii
Groeigebied: Westen van Noord-Amerika, aangeplant in Europa, Nieuw Zeeland en Australië
Houtsoort: Naaldhout

Douglas heeft vers meestal een licht geelbruine kleur die aan licht en lucht op den duur verkleurt tot fraai oranjeachtig geelbruin. Van snel gegroeide, tamelijk jonge bomen is het hout meer roodachtig en het wordt in Verenigde Staten dan ook wel Red Fir genoemd, in tegenstelling tot Yellow Fir voor langzaam gegroeid fijn jarig hout dat geler is. Het witachtige spint is bij oude dikke bomen (old growth) maximaal 40-50 mm en bij jongere aanplant (second growth) 70-80 mm breed. Afhankelijk van het groeigebied (kuststreken of gebergte) is niet alleen de kleur maar zijn ook de volumieke massa en de sterkte variabel.

Nederlands Douglas is harshoudend, waardoor soms vettige vlekjes of streepjes op het geschaafde oppervlak zichtbaar zijn. Ook komen, volgens de groeiringen verlopende, met hars gevulde holten (zogenaamde harszakken) voor. Door het kleurcontrast tussen het vroeg- en laathout van de groeiringen vertoont het kwartiers en halfkwartiers gezaagd hout een duidelijke streeptekening en dosse gezaagd hout een vlamtekening. Het in Europa gegroeide Douglas is in uiterlijk en eigenschappen vergelijkbaar met het “second growth” uit Noord-Amerika.

Douglas wordt veel toegepast voor houtconstructies buitenshuis. U kunt denken aan vlonders, veranda’s, pergola’s, bruggen en schuttingen.
Maar ook voor binnen is Douglas een uitstekende keuze qua houtsoort. Het wordt o.m. verwerkt als vloeren, plafonds, wandbekleding of lambrisering.

Binnenkort treft u hier meer informatie aan over de diverse maatvoeringen die wij leveren.