Aangezien grenenhout in heel Europa voorkomt zal het duidelijk zijn dat de kwaliteit van het hout en het spintaandeel sterk afhankelijk is van het groeigebied. Hoe noordelijker en kouder, des te langzamer de groei en daardoor fijnjarig hout. Afhankelijk van de bodem geeft dat in de regel kwalitatief beter en harder hout. Grenen is harshoudend en de ervaring heeft geleerd dat het door veroudering harder wordt.

Grenen kent een lange historie, het wordt sinds mensenheugenis toegepast in ons land.
Momenteel is grenen na vuren in Nederland de meest gebruikte naaldhoutsoort.

Grenen wordt voor vele doeleinden gebruikt. Bepalend hierbij is de kwaliteit en het herkomstgebied van het hout. Tegenwoordig wordt het grenen grotendeels vanuit Scandinavië geïmporteerd als halffabrikaat en gesorteerd volgens bepaalde kwaliteitsklassen, in Nederland volgens de KVH2000.
In scandinavie is de naam voor grenen “furu” en is opvallend genoeg de naam voor vuren “gran”, wat natuurlijk voor verwarring kan zorgen. De juiste Nederlandse benaming is pijnboom, al wordt vaak de naam grove den gebruikt. Kenmerkend voor deze grove den is dat de takken in kransen  om de stam groeien. Gemiddeld wordt een boom ongeveer 35 meter hoog met een diameter van 30-60 cm.

De boom is recht en cilindrisch en takgroei geschiedt in kransvorm, mede daarom kent grenen grotere stukken kwastvrij hout. Daardoor is het hout aan de buitenkant van de stam, ook wel  sideboards genoemd, nagenoeg kwastvrij.

Vooral de mooie uitstraling van grenen gecombineerd met een gunstige prijs maakt grenen tot een aantrekkelijke houtsoort met een esthetische meerwaarde. Ons grenen komt uit de noordelijke streken, wat in de regel garant staat voor kwalitatief beter en fijnjariger hout dan grenen uit andere groeigebieden in Europa.

Samengevat de pluspunten van grenen:

  • Ruime beschikbaarheid van maten
  • Gunstige sterkte t.o.v. het gewicht
  • Fraai uiterlijk
  • Lager kwastaandeel dan bijvoorbeeld vuren
  • Goed te impregneren, m.n. het spinthout
  • Gunstige prijs-kwaliteitsverhouding

PEFC/FSC®
Het spreekt voor zich dat al het Scandinavische hout uit duurzaam beheerde bossen komt. Het merendeel is PEFC gecertificeerd, maar ook FSC® gecertificeerd hout is mogelijk. Wij, Houtimport Gras, zijn zowel PEFC als FSC® gecertificeerd.

Wij betrekken voornamelijk uit:

  • Noord en Midden Zweden
  • Finland en Noorwegen
  • Duitsland

Botanische naam: Pinus sylvestris
Groeigebied: Europa en Noord Azië
Houtsoort: Naaldhout

Het kernhout is donkergeel tot roodbruin getint en steekt af tegen het spinthout dat lichtgeel van kleur is. Daarnaast zorgt het vroeg- en laathout voor duidelijke kleurverschil. Kwartiers gezaagd hout heeft een streeptekening en dosse gezaagd een vlamtekening. Al met al draagt dit alles bij aan het gegeven dat grenen een houtsoort is met een mooie en levendige uitstraling.

Het hout dat afkomstig is van jonge bomen bevat een groot percentage spinthout, aangezien de pijnbomen pas op ca 25 jarige leeftijd kernhout beginnen te vormen. Uit proefnemingen is gebleken dat dit spinthout in mechanisch opzicht niet onderdoet voor kernhout. Wel is het spinthout onder vochtige omstandigheden gevoelig voor schimmelaantasting waardoor snel verblauwing ontstaat. Voor buitenkozijnen wordt spint buiten de glaslijn afgeraden. Het spinthout is door zijn ‘open’ structuur daarentegen wel goed te impregneren. Daardoor is grenen, indien verduurzaamd, ook buitengewoon geschikt voor toepassingen buiten. Kortom een houtsoort met zeer veel mogelijkheden

Aangezien grenenhout in geheel Europa voorkomt is het duidelijk dat de kwaliteit van het hout en het spintaandeel sterk afhankelijk is van het groeigebied. Hoe noordelijker en kouder des te langzamer de groei en daardoor fijnjarig hout. Afhankelijk van de bodem geeft dat in de regel uit noord-europa kwalitatief beter en harder hout.

Grenen kan zowel aan de lucht als kunstmatig snel en zonder moeilijkheden worden gedroogd. Dik hout, vooral wanneer dit hartgekloofd is, dient voorzichtig te worden gedroogd om trekken en scheurvorming te voorkomen

Grenen is harshoudend en soms kunnen de harsgangen als uiterst fijne streepjes worden waargenomen. Versgezaagd of geschaafd grenenhout verspreidt een aangename hars- of terpentijngeur. Deze geur verdwijnt op den duur, maar als oud hout opnieuw wordt bewerkt, ruikt het weer als nieuw. Erg harsrijk hout dient voor het lijmen alsook voor het aanbrengen van verf of vernis eerst “ontvet” te worden. Bewerken, spijkeren, schroeven en lijmen van grenen levert weinig problemen op.

De volumieke massa 450-510 kg/m3 bij 12% vochtgehalte
Duurzaamheidsklasse 3-4 (kernhout), 5 (spint)
Milieu chemicaliën vrij proces
Houtsoort grenen met PEFC certificaat
Oppervlakafwerking Grenen is goed af te werken. Het wordt wel aanbevolen vooraf te ontvetten, bijvoorbeeld met thinner
Impregneerbaarheid Kernhout 4 – Spinthout 1
Vervorming Matige neiging tot vervorming, mits goed gedroogd
Draad Recht en de nerf fijn tot matig
Spijkeren en schroeven Goed

Meer info?

Brochure “Bomen over Noord-Europees Grenen” (bron: Het Houtblad) PDF_32x32 Download
Grenenhout kent vele toepassingen. U kunt onder meer denken aan:
Vloerdelen, interieurbetimmering, plafonddelen, trappen, geveltimmerwerk, meubels, lijsten, profielen, zware constructies, emballage etc.

Alle beschikbare maatvoeringen kunt u hieronder downloaden in PDF formaat.

PDF_32x32Overzicht kopmaten

Grenen

Western Red Cedar

Ponderosa Pine

Douglas

Lariks

Scandinavisch Vuren