Lariks is een harshoudende houtsoort met duidelijk kleurverschil tussen spinthout en kernhout, maar niet zo duidelijk als bij grenen. Ook de groeiringen zijn duidelijk te onderscheiden. Op dosse gezaagd hout ontstaat een mooie vlamtekening, terwijl kwartiers gezaagd hout een streeptekening vertoont. Het spintaandeel is beduidend kleiner als bij grenen en heeft weinig neiging tot werken.

Botanische naam: Larix Russica of Larix Siberica
Groeigebied: Noord Oost Europa en Siberië
Houtsoort: Naaldhout

Lariks is een veelgebruikte duurzame naaldhoutsoort en kent een groot verspreidingsgebied: het gehele noordelijke halfrond. Ons lariks is voornamelijk van Siberische herkomst. Siberisch Lariks onderscheidt zich met name door de hoge volumieke massa (670 kg/m3), fijne jaarringen en gering spintaandeel. 

Het hout is zeer duurzaam, rechtdradig en fijnnervig en bijvoorbeeld slijtvaster dan grenen. Bij het schaven is extra aandacht nodig aangezien het hout harder en taaier naarmate het ouder wordt en dus alleen glad geschaafd te krijgen met scherp gereedschap. Duurzaamheidsklasse: 3 (kernhout) – 4. Het kernhout is geelbruin tot roodachtig bruin en het spint geelachtig tot wit.

Aan de lucht is Lariks tamelijk vlug te drogen; als dit te snel geschiedt heeft het hout neiging tot scheuren en trekken.
Kunstmatig drogen gaat goed, maar ook hier is voorzichtigheid geboden.

Door de eigenschappen kent Siberisch lariks vele toepassingsgebieden, o.a. geveltimmerwerk, trappen, kozijnen, vloeren, meubels etc.

Wij krijgen lariks aangevoerd in diktes van 25 mm t/m 50 mm en in diverse breedtes.
Binnenkort kunt u hier het volledige assortiment downloaden in PDF formaat.