Vuren is mooi licht, bijna wit van kleur als het versgezaagd is en van nature reeds geschikt of geschikt te maken voor vrijwel elke toepassing. Van eenvoudige bouwconstructies tot en met de fabricage van hoogwaardige eindproducten, zoals kozijnen, trappen, meubels, gelamineerde spanten, etc.

Goede wijn behoeft geen krans. Dit geldt zeker ook voor Scandinavisch Vuren. Want de kwaliteit van hout begint, net als bij wijn, bij het groeigebied. In het Zweeds overigens ‘Gran’ geheten.

Het verhaal gaat dat één van de eerste Nederlandse houtkopers in Scandinavië deze benaming abusievelijk heeft verwisseld met ‘Furu’ , het Zweeds voor grenen. Sindsdien staat ‘Gran’ voor Vurenhout en ‘Furu’ voor Grenenhout.

Vuren is mooi licht, bijna wit van kleur als het vers gezaagd is.
Vuren uit Scandinavië wordt altijd verschepingsdroog geleverd en kan zelfs speciaal gedroogd worden in één traject naar gelang de eisen voor de eindtoepassingen.

Wij betrekken voornamelijk uit:

  • Scandinavië (Zweden, Finland)
  • de Baltische staten (Letland, Litouwen)

Botanische naam: Pinus sylvestris
Groeigebied: Noord- en Midden Europa: Scandinavië (Zweden, Finland), Baltische staten (Letland, Litouwen), Rusland, Slowakije, Tsjechië en Roemenië
Houtsoort: Naaldhout

Vuren is van nature geschikt of geschikt te maken voor vrijwel elke toepassing. Van eenvoudige bouwconstructies tot en met de fabricage van hoogwaardige eindproducten, zoals kozijnen, trappen, meubels, gelamineerde spanten, etc.

Hier de belangrijkste eigenschappen van Vuren op een rijtje:

Bijzonderheden Vuren
Volumieke massa (bij 12% vochtgehalte) ca. 460 kg/m3
Draadverloop recht
Nerf (afhankelijk van het groeigebied) fijn tot grof
Bewerkbaarheid goed
Duurzaamheidsklasse V
Werking bij schommeling tussen 60 en 90 % RV Vuren
Radiaal 0,9%
Tangentiaal 1,9%