CLS – (Canadian Lumber Standard)

Het enig juiste hout voor “top kwaliteit” houtskeletbouw.
Dit betekent dat hout wat deze naam mag dragen dwingend moet voldoen aan de hoge Canadese constructie houtkwaliteiten.

Verkrijgbaar bij:

Douglas (Oregon Pine)

Het herkomstgebied is Noord-Amerika. Douglas komt veel voor aan de westkust in de staat Oregon, overlopend naar British Colombia en Vancouver Island. Aldaar bekend als Douglas fir. Qua uitstraling vertoont het veel vergelijkingen met Siberisch lariks door de identieke kleurschakering. Oregon Pine stammen zijn echter regelmatig in grote diameters beschikbaar, het is fijnjarig en rechtdradig. Meest toegepaste kwaliteit in Europa is No. 2 Clear & Better (d.w.z. praktisch kwastvrij en gelimiteerd spint). Oregon Pine is voor veel toepassingen geschikt; naast een prachtige uitstraling aan de gevel of aan het plafond is het ook bijzonder geschikt voor zwaardere constructies.

Houtimport Gras levert uiteenlopend materiaal in Douglas. NE-Hout daarentegen levert Douglas tuinhout.

Douglas is een andere benaming voor in West Europa aangeplant Oregon Pine. T.o.v. de originele Canadese soort is Europees Douglas wat grover van structuur en zachter. Dit komt door de snellere groei.

Wij betrekken voornamelijk uit:

 • Midden-Europa, afmetingen zijn op aanvoer in bestek te leveren, waarbij moeiteloos zware maten in lange lengtes gezaagd kunnen worden. Omdat het hout niet snel blauw wordt, kan het gedurende het hele jaar worden gezaagd

Botanische naam: Pseudotsuga menziesii
Groeigebied: Westen van Noord-Amerika, aangeplant in Europa, Nieuw Zeeland en Australië
Houtsoort: Naaldhout

Douglas heeft vers meestal een licht geelbruine kleur die aan licht en lucht op den duur verkleurt tot fraai oranjeachtig geelbruin. Van snel gegroeide, tamelijk jonge bomen is het hout meer roodachtig en het wordt in Verenigde Staten dan ook wel Red Fir genoemd, in tegenstelling tot Yellow Fir voor langzaam gegroeid fijn jarig hout dat geler is. Het witachtige spint is bij oude dikke bomen (old growth) maximaal 40-50 mm en bij jongere aanplant (second growth) 70-80 mm breed. Afhankelijk van het groeigebied (kuststreken of gebergte) is niet alleen de kleur maar zijn ook de volumieke massa en de sterkte variabel.

Nederlands Douglas is harshoudend, waardoor soms vettige vlekjes of streepjes op het geschaafde oppervlak zichtbaar zijn. Ook komen, volgens de groeiringen verlopende, met hars gevulde holten (zogenaamde harszakken) voor. Door het kleurcontrast tussen het vroeg- en laathout van de groeiringen vertoont het kwartiers en halfkwartiers gezaagd hout een duidelijke streeptekening en dosse gezaagd hout een vlamtekening. Het in Europa gegroeide Douglas is in uiterlijk en eigenschappen vergelijkbaar met het “second growth” uit Noord-Amerika.

Douglas wordt veel toegepast voor houtconstructies buitenshuis. U kunt denken aan vlonders, veranda’s, pergola’s, bruggen en schuttingen.
Maar ook voor binnen is Douglas een uitstekende keuze qua houtsoort. Het wordt o.m. verwerkt als vloeren, plafonds, wandbekleding of lambrisering.

Binnenkort treft u hier meer informatie aan over de diverse maatvoeringen die wij leveren.

Grenen

Aangezien grenenhout in heel Europa voorkomt zal het duidelijk zijn dat de kwaliteit van het hout en het spintaandeel sterk afhankelijk is van het groeigebied. Hoe noordelijker en kouder, des te langzamer de groei en daardoor fijnjarig hout. Afhankelijk van de bodem geeft dat in de regel kwalitatief beter en harder hout. Grenen is harshoudend en de ervaring heeft geleerd dat het door veroudering harder wordt.

Grenen kent een lange historie, het wordt sinds mensenheugenis toegepast in ons land.
Momenteel is grenen na vuren in Nederland de meest gebruikte naaldhoutsoort.

Grenen wordt voor vele doeleinden gebruikt. Bepalend hierbij is de kwaliteit en het herkomstgebied van het hout. Tegenwoordig wordt het grenen grotendeels vanuit Scandinavië geïmporteerd als halffabrikaat en gesorteerd volgens bepaalde kwaliteitsklassen, in Nederland volgens de KVH2000.
In scandinavie is de naam voor grenen “furu” en is opvallend genoeg de naam voor vuren “gran”, wat natuurlijk voor verwarring kan zorgen. De juiste Nederlandse benaming is pijnboom, al wordt vaak de naam grove den gebruikt. Kenmerkend voor deze grove den is dat de takken in kransen  om de stam groeien. Gemiddeld wordt een boom ongeveer 35 meter hoog met een diameter van 30-60 cm.

De boom is recht en cilindrisch en takgroei geschiedt in kransvorm, mede daarom kent grenen grotere stukken kwastvrij hout. Daardoor is het hout aan de buitenkant van de stam, ook wel  sideboards genoemd, nagenoeg kwastvrij.

Vooral de mooie uitstraling van grenen gecombineerd met een gunstige prijs maakt grenen tot een aantrekkelijke houtsoort met een esthetische meerwaarde. Ons grenen komt uit de noordelijke streken, wat in de regel garant staat voor kwalitatief beter en fijnjariger hout dan grenen uit andere groeigebieden in Europa.

Samengevat de pluspunten van grenen:

 • Ruime beschikbaarheid van maten
 • Gunstige sterkte t.o.v. het gewicht
 • Fraai uiterlijk
 • Lager kwastaandeel dan bijvoorbeeld vuren
 • Goed te impregneren, m.n. het spinthout
 • Gunstige prijs-kwaliteitsverhouding

PEFC/FSC®
Het spreekt voor zich dat al het Scandinavische hout uit duurzaam beheerde bossen komt. Het merendeel is PEFC gecertificeerd, maar ook FSC® gecertificeerd hout is mogelijk. Wij, Houtimport Gras, zijn zowel PEFC als FSC® gecertificeerd.

Wij betrekken voornamelijk uit:

 • Noord en Midden Zweden
 • Finland en Noorwegen
 • Duitsland

Botanische naam: Pinus sylvestris
Groeigebied: Europa en Noord Azië
Houtsoort: Naaldhout

Het kernhout is donkergeel tot roodbruin getint en steekt af tegen het spinthout dat lichtgeel van kleur is. Daarnaast zorgt het vroeg- en laathout voor duidelijke kleurverschil. Kwartiers gezaagd hout heeft een streeptekening en dosse gezaagd een vlamtekening. Al met al draagt dit alles bij aan het gegeven dat grenen een houtsoort is met een mooie en levendige uitstraling.

Het hout dat afkomstig is van jonge bomen bevat een groot percentage spinthout, aangezien de pijnbomen pas op ca 25 jarige leeftijd kernhout beginnen te vormen. Uit proefnemingen is gebleken dat dit spinthout in mechanisch opzicht niet onderdoet voor kernhout. Wel is het spinthout onder vochtige omstandigheden gevoelig voor schimmelaantasting waardoor snel verblauwing ontstaat. Voor buitenkozijnen wordt spint buiten de glaslijn afgeraden. Het spinthout is door zijn ‘open’ structuur daarentegen wel goed te impregneren. Daardoor is grenen, indien verduurzaamd, ook buitengewoon geschikt voor toepassingen buiten. Kortom een houtsoort met zeer veel mogelijkheden

Aangezien grenenhout in geheel Europa voorkomt is het duidelijk dat de kwaliteit van het hout en het spintaandeel sterk afhankelijk is van het groeigebied. Hoe noordelijker en kouder des te langzamer de groei en daardoor fijnjarig hout. Afhankelijk van de bodem geeft dat in de regel uit noord-europa kwalitatief beter en harder hout.

Grenen kan zowel aan de lucht als kunstmatig snel en zonder moeilijkheden worden gedroogd. Dik hout, vooral wanneer dit hartgekloofd is, dient voorzichtig te worden gedroogd om trekken en scheurvorming te voorkomen

Grenen is harshoudend en soms kunnen de harsgangen als uiterst fijne streepjes worden waargenomen. Versgezaagd of geschaafd grenenhout verspreidt een aangename hars- of terpentijngeur. Deze geur verdwijnt op den duur, maar als oud hout opnieuw wordt bewerkt, ruikt het weer als nieuw. Erg harsrijk hout dient voor het lijmen alsook voor het aanbrengen van verf of vernis eerst “ontvet” te worden. Bewerken, spijkeren, schroeven en lijmen van grenen levert weinig problemen op.

De volumieke massa 450-510 kg/m3 bij 12% vochtgehalte
Duurzaamheidsklasse 3-4 (kernhout), 5 (spint)
Milieu chemicaliën vrij proces
Houtsoort grenen met PEFC certificaat
Oppervlakafwerking Grenen is goed af te werken. Het wordt wel aanbevolen vooraf te ontvetten, bijvoorbeeld met thinner
Impregneerbaarheid Kernhout 4 – Spinthout 1
Vervorming Matige neiging tot vervorming, mits goed gedroogd
Draad Recht en de nerf fijn tot matig
Spijkeren en schroeven Goed

Meer info?

Brochure “Bomen over Noord-Europees Grenen” (bron: Het Houtblad) PDF_32x32 Download
Grenenhout kent vele toepassingen. U kunt onder meer denken aan:
Vloerdelen, interieurbetimmering, plafonddelen, trappen, geveltimmerwerk, meubels, lijsten, profielen, zware constructies, emballage etc.

Alle beschikbare maatvoeringen kunt u hieronder downloaden in PDF formaat.

PDF_32x32Overzicht kopmaten

Grenen

Western Red Cedar

Ponderosa Pine

Douglas

Lariks

Scandinavisch Vuren

Lariks

Lariks is een harshoudende houtsoort met duidelijk kleurverschil tussen spinthout en kernhout, maar niet zo duidelijk als bij grenen. Ook de groeiringen zijn duidelijk te onderscheiden. Op dosse gezaagd hout ontstaat een mooie vlamtekening, terwijl kwartiers gezaagd hout een streeptekening vertoont. Het spintaandeel is beduidend kleiner als bij grenen en heeft weinig neiging tot werken.

Botanische naam: Larix Russica of Larix Siberica
Groeigebied: Noord Oost Europa en Siberië
Houtsoort: Naaldhout

Lariks is een veelgebruikte duurzame naaldhoutsoort en kent een groot verspreidingsgebied: het gehele noordelijke halfrond. Ons lariks is voornamelijk van Siberische herkomst. Siberisch Lariks onderscheidt zich met name door de hoge volumieke massa (670 kg/m3), fijne jaarringen en gering spintaandeel. 

Het hout is zeer duurzaam, rechtdradig en fijnnervig en bijvoorbeeld slijtvaster dan grenen. Bij het schaven is extra aandacht nodig aangezien het hout harder en taaier naarmate het ouder wordt en dus alleen glad geschaafd te krijgen met scherp gereedschap. Duurzaamheidsklasse: 3 (kernhout) – 4. Het kernhout is geelbruin tot roodachtig bruin en het spint geelachtig tot wit.

Aan de lucht is Lariks tamelijk vlug te drogen; als dit te snel geschiedt heeft het hout neiging tot scheuren en trekken.
Kunstmatig drogen gaat goed, maar ook hier is voorzichtigheid geboden.

Door de eigenschappen kent Siberisch lariks vele toepassingsgebieden, o.a. geveltimmerwerk, trappen, kozijnen, vloeren, meubels etc.

Wij krijgen lariks aangevoerd in diktes van 25 mm t/m 50 mm en in diverse breedtes.
Binnenkort kunt u hier het volledige assortiment downloaden in PDF formaat.

Lunawood

Lunawood is thermisch gemodificeerd hout. Hout van constante kwaliteit wordt geproduceerd in een continue proces om aan de hoge eisen te kunnen voldoen, waarbij met verschillende ecologische aspecten rekening wordt gehouden. De belangrijkste houtsoorten die we modificeren zijn Scandinavisch vuren, grenen, espen en berken. Deze kunnen worden verbeterd door ze de eigenschappen en het uiterlijk van hoogwaardig hout uit andere landen te geven.

Verkrijgbaar bij:

Ponderosa Pine

Pinus ponderosa is een dennensoort die op grote schaal voorkomt in het westen van Noord-Amerika. In het Nederlands worden voor de soort zowel de naam gele den als ponderosaden gebruikt.

Pinus ponderosa is een dennensoort die op grote schaal voorkomt in het westen van Noord-Amerika. In het Nederlands worden voor de soort zowel de naam gele den als ponderosaden gebruikt.

Botanische naam: Pinus Ponderosa
Groeigebied: Het Westen van Noord-Amerika
Houtsoort: Naaldhout

Het kernhout is vers bijna wit tot geel afhankelijk van de soort nadonkerend van strogeel tot lichtbruin met een roze tint. Het spint is bijna wit tot lichtgeel, slechts weinig lichter dan het kernhout. De kleurverschillen zijn afhankelijk van soort, bodemgesteldheid, wijze van drogen en belichting.
De kwasten zijn meestal ingegroeid en vast. Het hout heeft meestal een karakteristieke aangename terpentijngeur. Door het contrast tussen vroeg- en laathout ontstaat op kwartiers gezaagd hout een min of meer duidelijke streeptekening terwijl dosse gezaagd hout een vlamtekening vertoont. Harsgangen zijn in wisselende aantallen zichtbaar als fijne donkerbruine lijntjes, vooral in het kernhout.

Het voordeel van Ponderosa pine is dat het niet of nauwelijks scheurt, wat de andere soorten wel doen.

De mechanische eigenschappen zijn ongeveer gelijk aan die van Europees grenen.

Ponderosa pine wordt regelmatig ingevoerd voor de meubelindustrie en voor brede planken vloeren. Veel zogenaamde grenen meubelen zijn van deze houtsoort. Andere veelvoorkomende toepassingen zijn onder meer:

 • bouwhout binnen,
 • trappenhuizen,
 • raamkozijnen & deuren,
 • betimmeringen,
 • constructiewerk (onder andere voor restauraties),
 • carrosseriebouw (binnenbetimmering),
 • wagonvloeren,
 • bruggenbouw,
 • pianotoetsen etc.